Skip to main content

Seriál Počítanie sacharidov: 6 bláznivých tvrdení o počítaní sacharidov

« Môj MiniMed™ Care Blog | Jún 15, 2023 |
Tipy & Triky
Seriál Počítanie sacharidov: 6 bláznivých tvrdení o počítaní sacharidov

S akým najbláznivejším tvrdením ste sa v poslednej dobe stretli? Týkalo sa tvaru našej planéty? Alebo toho, ktorý kandidát na prezidenta je kompetentnejší? Alebo že pitie horúcej vody dokáže zabrániť infekcii ochorením COVID-19? Pokiaľ ide o diabetes 1. typu, bláznivými tvrdeniami sa to len tak hemží. Tu sme zostavili 6 najčastejších a najškandálnejších tvrdení a urobili sme maximum pre to, aby sme Vám presvedčivo vysvetlili, prečo sú nepresné.

1. Počítanie sacharidov je staromódne. Ak žijete s diabetom 1. typu, mali by ste sa zamerať iba na hladiny glukózy v krvi (glykémiu) a počítaním sacharidov sa už vôbec nemusíte nezaoberať, podobne ako dinosaury.

Ak by dinosaury vedeli počítať sacharidy, pravdepodobne by sme teraz žili v úplne inom svete. Schopnosť presne počítať sacharidy úzko súvisí s vašou glykémiou po jedle, pretože ovplyvňuje dávkovanie inzulínu.1 Štúdie zistili, že počítanie sacharidov môže viesť k lepšiemu udržiavaniu glykémie v požadovanom rozsahu. Navyše, a to je veľký bonus, umožňuje väčšiu flexibilitu pri voľbe jedál.1 Zameranie sa výlučne na hladiny glykémie a ignorovanie obsahu sacharidov v konzumovaných jedlách by bol menej efektívny spôsob udržiavania glykémie v požadovanom rozsahu.

2. Používam inzulínovú pumpu, takže už nemusím počítať sacharidy.

Aj keď je inzulínová pumpa mimoriadne užitočná na stabilizáciu Vašej glykémie, nie je jediným nástrojom. Presné počítanie sacharidov je možné použiť na usmernenie akýchkoľvek ďalších bolusov inzulínu, ktoré potrebujete na udržiavanie glykémie po jedle v požadovanom rozsahu.2 Aj keď je Vaša pumpa vybavená funkciou Bolus Wizard, stále potrebuje vedieť, koľko sacharidov sa chystáte skonzumovať.

3. Existuje len jeden správny spôsob počítania sacharidov a všetky ostatné metódy sú nesprávne.

Existuje len jeden spôsob, ako uvariť hrniec ryže? (V niektorých kultúrach to môže byť pravda.) Ide o to, že pre každého funguje lepšie niečo iné.1 V skutočnosti existuje niekoľko veľmi platných a veľmi užitočných spôsobov počítania sacharidov. Niektorí ľudia žijúci s diabetom 1. typu môžu uprednostňovať počítanie sacharidov v gramoch. Iní môžu považovať za intuitívnejšie použitie metódy porcií/ekvivalentov/výmenných jednotiek.3 Ani jedna z nich nie je lepšia než tá druhá.

4. Keď počítate sacharidy v jedle, musíte zahrnúť iba potraviny s vysokým obsahom sacharidov. Všetky ostatné potraviny je možné ignorovať.

Dokonca aj potraviny s nižším množstvom sacharidov obsahujú sacharidy. Počítať iba ingrediencie s vysokým obsahom sacharidov by bolo ako počítať iba veľké bankovky a ignorovať všetky menšie nominálne hodnoty. Neskôr môžete zistiť, že ich súčet mal v skutočnosti značnú hodnotu.

5. Nápoje nemôžu obsahovať sacharidy, pretože sú tekuté.

Sacharidy sú makroživina, ktorá sa môže vyskytovať v pevných látkach aj v kvapalinách. To znamená, že dokonca aj nápoje môžu obsahovať sacharidy. Niektoré tekutiny, ako napríklad džúsy, sladké nealkoholické nápoje a niektoré alkoholické nápoje, môžu mať v skutočnosti veľmi vysoký obsah sacharidov.

6. Jedlo „bez pridaného cukru“ je „bez sacharidov“ a môžem ho bez problémov konzumovať veľké množstvá.

V závislosti od toho, kde žijete, môžu mať výrazy „bez cukru“ a „bez pridaného cukru“ rôzne významy, takže je vždy dobré ich skontrolovať. „Bez cukru“ najčastejšie znamená, že výrobok neobsahuje cukor a sacharidy, ktoré zvyšujú hladiny glukózy. Namiesto toho sa používajú sladidlá, aby bol výrobok chutný. Naopak, „bez pridaného cukru“ môže znamenať, že nebol pridaný žiadny skutočný cukor (sacharóza), ale môžu byť prítomné prírodné cukry, ktoré môže byť potrebné započítať. Napríklad ovocie a mlieko obsahujú prírodné cukry. Aby ste si boli istí, koľko sacharidov v skutočnosti konzumujete, vždy skontrolujte štítok na potravine.

Záverečné myšlienky

Keď žijete s diabetom 1. typu, je dôležité mať istotu, že to, čo robíte, je pre Vás to správne. Ak vo svojom okolí zistíte nejaké ďalšie bláznivé tvrdenia týkajúce sa liečby diabetu, nezabudnite ich konzultovať s dôveryhodným diabetológom, ktorý Vám ich objasní.

Referencie

  1. Diabetes UK. Learn About Carb Counting. https://www.diabetes.org.uk/. 2021. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/nuts-and-bolts-of-carb-counting/learn-about-carb-counting. (Accessed October 2022).
  2. Deeb A, Al Hajeri A, Alhmoudi I, Nagelkerke N. Accurate Carbohydrate Counting Is an Important Determinant of Postprandial Glycemia in Children and Adolescents With Type 1 Diabetes on Insulin Pump Therapy. J Diabetes Sci Technol. 2017 Jul;11(4):753-758.
  3. Vaz E, Pofirio G, Nunes H, Nunes-Nogueira, V. Effectiveness and safety of carbohydrate counting in the management of adult patients with type 1 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Arch Endocrinol Metab.2018;62(3):337-345.